ponedjeljak, 31. kolovoza 2009.

Utvrda Dubovac

Kad bi tražio korijene ovog posta, onda bi se trebao vratiti jedno 4-5 godina u rikvertz. Putujući autocestom prema Rijeci, negdje iza Karlovca, netko je u autu povikao vidi dvorac na brdu. I vidi vraga, stvarno je bio. Kad se prođe tunel Sv. Marko (mali tunel) na nekoliko sekundi se vidi neki dvorac, pa malo brda, pa ga se opet vidi i onda ga se više ne vidi (najednostavnije opisano :sretan:). I onda me počeo interesirati taj dvorac, ali nigdje ni riječi o njemu. A i nisam se nešto previše trudio ga naći.

Onda sam prošle godine, lutajući po blogosferi, naišao na post baš o tom dvorcu, koji također objašnjava ovo o sekundama, brdima i tunelima, baš kao i ja. Tako sam počeo vrbovati frendove da ajmo tamo, da guzica vidi puta i tako, nabavio topo-kartu kako doći do tamo i usput u traženju po širokom Internetu, naiđem i na dvorac na sjeverozapadnom dijelu Karlovca.
Pa eto kako sam već bio u tom Karlovcu, red je bio vidjeti i taj dvorac, utvrđeni grad - Dubovac.
Dubovac je od kaštela u 15. stoljeću, postao pravi dvorac. Tu su stolovali razni plemići - Sudari, Zrinski, Frankopani, Šubići, ... Danas je dvorac obnovljen, ali nekako mi se čini da nema nikakvog marketinga i/ili promocije tog dvorca, tako da jako malo ljudi zna za njega. U njemu je smješten kafić za koji dečko koji tamo radi kaže da će se zatvoriti skoro jer nema prometa. Iako su cijene pića jeftinija nego što je to u gradu, zasigurno (što me pomalo čudi), rijetko tko dolazi tamo. I tako umjesto da grad ili županija vrati novac koji je utukla u obnovu tako što će tamo organizirati ovdje-napisati-bilo-što, uzima sitni novac od vlasnika kafića, koji opet propada zato što nije razvikan.
Ali nije samo taj dvorac prepušten samo onima koji znaju za njega. Koliko vas zna za dvorac u Novigradu na Dobri (to je onaj iz početka posta), ili stari grad u Ozlju. 1,2 ... evo tri ruke vidim dignute :sretan:. A svi su u Karlovačkoj županiji. Pa što županija ne napravi nešto da zarađuje na tom povijesnom i kulturnom blagu. Mislim da svi znamo zašto, al' nećemo sad o politici. Prelijep je dan za to.


Pogled na sjevernu kulu
Okolo dvorca ima dobrih vidikovaca s kojih pucaju prelijepi pogledi ...

Eh, a ovo je stol za okrepanciju u kafiću unutar utvrde. Nažalost samo je ovaj takav, ostali su standardni metalni stol sa metalnim stolicamaI za kraj jedna zanimljivost iz dvorca ...... dvije muhe ubijene jednim udarcem. Zatvoren je ulaz kroz lijeva vrata, a taj objekt istovremeno služi kao hladnjak :sretan:

Volio bih ponešto više napisati o ovom dvorcu, ali kako grad/županija Karlovac njega reklamiraju na sav glas, tako i ja znam samo ono što sam gore napisao. Valjd ću saznat nešto više o ostala dva dvorca u Karlovačkoj županiji kad im budem išao u posjet.

Nema komentara:

Objavi komentar